Sa Exploram Coloana Vertebrala

Coloana vertebrala este alcatuita din oase (vertebre) separate de invelisuri moi (discurile intervertebrale) si maduva spinarii.

Vertebrele

Rolul de protectie pentru maduva spinarii apartine coloanei vertebrale, cea care ne permite sa stam jos sau in picoare. Greutatea jumatatii superioare a corpului este manevrata de coloana vertebrala. Ea are o structura fizica unica, care permite un anumit grad de miscare fara a pune in pericol sau a prejudicia maduva spinarii.

Exista douazeci si trei de oase care sunt sudate intre ele formand o masa circulara si miscatoare de oase interconectate. Fiecare os din coloana vertebrala se numeste vertebra.

Se poate crede ca o astfel de structura ar putea ceda datorita gravitatiei si uzurii si s-ar putea rupe. Cu toate acestea, coloana vertebrala umana este capabila sa se auto-protejeze de uzura mecanica prin intermediul discurilor intervertebrale.

Discurile Intervertebrale Protectoare

Discurile intervertebrale sunt compuse din cartilagii – acel material puternic si flexibil care se gaseste si in genunchi sau in articulatii. Flexibilitatea permite diferitelor oase sa se miste sa cauzeze deteriorarea sirei spinarii sau a vreunei vertebre.

Cartilagiile care se gasesc in coloana vertebrala au doua mari functii:

  1. Sa separe vertebrele individuale
  2. Sa protejeze fiecare vertebra de diferitele tensiuni care apar in cursul miscarilor firesti ale omului

Vertebrele se unesc in partea cea mai de jos a sa, asa-numitul os sacru. Punctul final, rudimentarul os numit ‘coada’, sau coccyx, este format din mici vertebre unite. Intrucat aceste zone nu se misca absolut deloc, nu era necesar ca discurile intervertebrale sa se dezvolte si in aceste zone. Fuziunea vertebrelor din zona cea mai joasa a coloanei vertebrale ajuta intreaga coloana sa se mentina dreapta si stabila in momentul in care o persoana se misca sau sta jos.

In mod ironic, sustinerea discurilor intervertebrale se bazeaza foarte mult pe tesuturile inconjuratoare, deoarece aceste discuri nu sunt direct alimentate cu sange. Deci  aceste discuri spongioase sunt direct afectate de o eventuala diminuare a alimentarii cu sange a zonelor care le  inconjoara.

Deducem ca trebuie sa avem grija de intregul spate daca vrem sa ne mentinem coloana vertebrala sanatoasa – fiecare componenta fiind dependenta de intregul sistem.

Fiecare disc intervertebral contine 80% apa, fiind alcatuit din doua componente principale avand o consistenta gelationasa, care le confera flexibilitate si capacitatea de a se mula pe oasele care le inconjoara.

Sciatica, in forma ei esentiala, consta de fapt in comprimarea unui anumit nerv foarte lung din corpul nostru, numit nervul sciatic. Pentru a intelege de ce apare durerea de spate atunci cand are loc comprimarea acestui nerv, trebuie sa discutam mai intai despre sistemul nervos al omului. SNC, sau ‘sistemul nervos central’, este compus din sira spinarii si milioanele de nervi care sunt distribuiti in tot organismul nostru.

Sistemul nervos central este responsabil pentru transmiterea mesajelor chimice catre o retea enorma de tesuturi, organe si celule. Este linia vietii creierului si este singura modalitate de control direct a miscarii voluntare a tesuturilor musculare. Sistemul nervos central este suficient de puternic pentru a comunica simultan si fara efort suplimentar cu miliardele de celule care alcatuiesc anatomia omului.

Deci, cum este creierul capabil sa comunice cu celulele, tesuturile si organele de la diferite niveluri ale corpului uman? Creierul realizeaza asta prin intermediul unei mari ‘autostrazi’ numita maduva spinarii.

La om, maduva spinarii este o coloana de pachete dense de nervi care porneste de la baza craniului si coboara pana la coccyx, care, la om mai este denumit si ‘osul cozii’.  

Aceasta coloana de nervi se ramifica in diferite zone ale corpului, fapt care permite comunicarea continua dintre creier si diferitele sisteme din corpul uman.

Legatura Muschi - Oase

Coloana vertebrala nu este capabila sa sustina greutatea partii superioare a corpului de una singura. Aici intervine rolul muschilor:

  1. Sa protejeze coloana vertebrala impotriva eventualelor deteriorari cauzate de forte fizice.
  2. Sa previna curbarea suplimentara si sa mentina forma naturala a coloanei, similara literei ‘S’.
  3. Sa ne sustina greutatea in diferitele pozitii pe care le adoptam: cand stam intinsi, cand ne miscam, sau cand stam jos.

Muschii nu sunt pur si simplu lipiti de oase. Corpul nostru foloseste niste tesuturi speciale in acest scop:

Ligamentele. Sunt responsabile de conectarea oaselor intre ele. Ligamentele au un rol deosebit de important: ele trebuie sa asigure o conexiune ferma intre doua oase, dar in acelasi timp, sa permita un anumit grad de flexibilitate, astfel incat cele doua oase conectate sa fie capabile sa se miste normal. Dupa cum probabil stii sau intuiesti, toate conexiunile dintre oase sunt mobile.

Tendoanele. Pun in legatura tesuturile musculare cu oasele. Oasele alcatuiesc baza arhitecturii corpului omenesc. Fara oase, corpul omenesc nu ar putea sa stea drept si nu ar avea de fapt nicio forma concreta. 

Si astfel ajungem la muschi – ‘tamponul si motorul’ corpului omenesc. Tesuturile musculare ne permit sa ne miscam in diferite moduri. Fara muschi, oasele nu s-ar putea misca. Muschii se folosesc de stabilitatea si de forma oaselor si ne ajuta sa ne miscam liber dintr-un loc in altul. Chiar cele mai simple miscari ale degetelor sunt posibile numai datorita contractarii si relaxarii tesuturilor musculare.

Armonia dintre Oase

Cand se obtine ‘armonie dintre oase’, o persoana se poate mentine dreapta si puternica pana la adanci batraneti. Problemele coloanei vertebrale au ca efect o postura gresita si pierderea flexibilitatii de miscare. De-a lungul timpului, coloana vertebrala poate fi supusa unor tensiuni mai mari decat pot suporta in conditii de siguranta oasele, ligamentele si muschii. Efectele? Dureri de spate, si in unele cazuri, incapacitate temporara sau permanenta de miscare.

De fapt, ce oase exista in coloana vertebrala a omului?

  1. Zona gatului (cervicala): sapte oase mobile - vertebre cervicale - care permit miscarea capului stanga-dreapta si inainte-inapoi.
  2. Partea de sus a spatelui (toracele): douasprezece vertebre mari - vertebre toracice - oase mobile ne ajuta sa ne miscam partea de sus a corpului cu destula usurinta - in lateral, inainte si inapoi.
  3. Partea de jos a spatelui (lombara): cinci vertebre lombare, care sustin cea mai mare parte din greutatea trunchiului.

Atat partea de sus cat si partea de jos a spatelui sunt curbate in mod natural in forma literei S, fapt care ne permite sa stam drepti pe perioade lungi de timp fara sa afectam integritatea structurala a coloanei noastre vertebrale. Partea din mijloc a coloanei vertebrale este formata din oase unite in osul sacru si in coccyx.

Nervul Sciatic

Deci, unde apare sciatica in aceasta retea complexa de nervi, oase si ligamente? Sciatica este un simplu simptom, un efect secundar al unor circumstante si nu o problema in sine, datorandu-se compresiei unui nerv. Nervul in cauza se numeste nervul sciatic.

Nervul sciatic este unul din cei mai importanti nervi ai corpului uman, fiind si cel mai lung dintre nervii pe care ii avem. El incepe din zona de mijloc a coloanei vertebrale (osul sacru) si se continua prin zona pelviana ajungand de-a lungul piciorului, prin genunchi unde se ramifica in doua, pana la laba piciorului.
Sciatica se produce cand acest nerv este deteriorat, intins, comprimat, sau iritat, dintr-o cauza interna sau externa. Deci, cand acest nerv este ‘deranjat’ in vreun fel, atunci apare sciatica. Zonele dureroase pot aparea oriunde, incepand din zona pelviana si pana la calcaie.

Cele mai severe cazuri de durere sciatica pot dura cativa ani – nu ti-ai dori sa permiti acestei probleme sa persiste sa te deranjeze ani de zile! Daca ai ajuns la concluzia ca ai o durere sciatica, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa consulti un medic.